| Biyomedikal Mühendisliği ve Biyomedikal Cihaz Teknolojisi :: Forum :: Biyomedikal :: Proje Tasarım Grupları |
|
<< Önceki konu | Sonraki Konu >> |
| EEG Yardım !! | ||
|
Moderatorler: Yasin Çağan, yavuznuri, Kadir
|
| Yazar | Mesaj | ||
| faruksahin88 |
| ||
![]() Kayıtlı Üye #780 Kayıt Tarihi: 30 Nov 06 saat: 08:49Üniversite:: selcuk üniversitesi Mesaj Sayısı: 8 0 kez 0 mesajda teşekür aldı | Sevgili Arkadaşlarım,Büyüklerim Merhaba ; Öncelikle Adım Faruk , Selçuk üni. elektrik elektronik müh.son sınıf öğrencisiyim ve bitirme projesinde tıp elektroniğine merak sarıp EEG tasarımı aldım ..ben ve bir arkadaşım önce AD620 instrumantasyon kuvvetlendirici ile iki sinyali yükseltecez akabinde hocanın isteği doğrultusunda sadece 0.5-100 hz band geciren filtre yapıcaz şimdilik olanı bu birde izolasyon devresi nedir bunu da bilmiyorum sorum şudur 1-izolasyon devresi konusunda bilgisi olan dokumanı olan paylaşırmı lütfen 2-internette EKG devresi çok EEG devresi yok böyle olunca EKG den yola çıkarak hareket ediyoruz sizce bu hatamı misal ekg devrelerinde kalpten alınan iki sinyal var ve sağ bacak sürücüsü var bizimkinde de beyinden iki tane alınacak biri de sağ kola gidecek işte ekgde sağ bacağa giden sürücü yerine aynı devreyi biz sağ kola mı tasarlayacağız sizce 3-tipik ekg devrelerinde AD620 nin yapısı gereği ( 49400/bağlanan direnç)+1=kazanç olayı var fakat 1 ve 8.bacakları arasına bağladığımız bu direncin sağına ve soluna iki tane eşit direnç başlıyorlar bunun amacı ne kazanca etkisi sizce varmı baktığım tüm devrleerde 22K-22K ya da 40K-40K koumuş adamlar bunu anlamadım 4-birde bu yukarda bahsettiğim eşit iki direnci takip eden izleyici opamp var ardından da kondansatör direnç ve opampla yapılmış filtre benzeri bir devre var bunun görevini bilen varmı ve bizim tasarımımızda onların değerleri ne olacak internetten bulduğum bi devreyi aynen gecirsem uyarmı acaba Arkadaşlar çok zor durumdayım derlerya ...aynen öyleyim yaw şu ödev bitmezse marta kadar ciddi manada okulu uzatıcam ve hiç alttan dersim olmamamsına rağmen bir sene daha okuyacam ltfen zaman ayrıın yardımcı olun lütfen şimdiden teşekürler vefa istannbulda bir semt adı mıdır sadece... | ||
| Başa dön |
| ||
| yavuznuri |
| ||
Site Ana Yöneticisi![]() ![]() Kayıtlı Üye #4 Kayıt Tarihi: 31 Dec 05 saat: 02:45Üniversite:: UCLA (University of California-Los Angeles) Mesaj Sayısı: 922 26 kez 25 mesajda teşekür aldı | Arkadaşım felaket derecede yanlışlar içindesiniz peojenizde...sağ bacak sürücüsünün ne işi var eeg de..ayrıca 5-100 hz band geçiren filtre hiç bir işinize yaramaz...EEG de frekans bandı 0.5-30 hz arasındadır çoğunlukla, yani siz 0.5 ile 5 hz arasındaki çok önemli bilgi içeren sinyalleri baştan reddediyorsunuz tasarımınızda.. sana tavsiyem hocanla detaylı konuş, hocan da haberdar değil herhalde eeg nin ne olduğundan.. ve internette ingilizce arama yap.."eeg design" gibi arama sözcükleri kullan... düzeltilecek o kadar çok yanlış var ki şu an için bunlarla yetinip projenizi gözden geçirmenizi öneriyorum.. [ Düzenlendi 06 Jan 08 saat: 05:43 ] BS: Başkent University-Biomedical Engineering MS: Bilkent University-UNAM-Materials Science and Nanotechnology PhD: University of California-Los Angeles (UCLA)-Biomedical Engineering | ||
| Başa dön |
| ||
| Kadir |
| ||
Site Yöneticisi![]() ![]() Kayıtlı Üye #787 Kayıt Tarihi: 02 Dec 06 saat: 04:41Üniversite:: Gazi Üniversitesi Mesaj Sayısı: 425 25 kez 21 mesajda teşekür aldı | Bunlar işinize yarayabilir!!!İçlerinde çeşitli eeg de kullanılan yükseltici devreleri mevcut... Programmable Chip EEG Taşınabilir EEG Bu baya işinize yarar Bu da işinize yarayan bir eeg tasarımı Bağlantılar bence baya işinize yarayabilir, özellikle son 2 bağlantı tam istediğiniz şeyler:):):) "EVERYTHING FOR BIOMEDICAL" Gazi Üniversitesi Elektronik Öğretmenliği 4. sınıf öğrencisi | ||
| Başa dön |
| ||
| faruksahin88 |
| ||
![]() Kayıtlı Üye #780 Kayıt Tarihi: 30 Nov 06 saat: 08:49Üniversite:: selcuk üniversitesi Mesaj Sayısı: 8 0 kez 0 mesajda teşekür aldı | öncelikle selamlarım yavuznuri ve kadir kardeşlerim evvela kadir ; sizin verdiğiniz linklerden faydalanacağıma eminim bir tanesi çok güzel oldu eline sağlık yavuznuri abicim şimdi birincisi şunu düzeltelim ne kadar manasız bulsamda o filtre 5-100 hz değil 0.5-100 hz amaç ise 0-30 arası frekanslardaki sinyaller işimizi görecei için adam böyle istedi önümüzde iki alternatif vardı 1-analog kısımdan sonra 4 tane alpha beta tetha gama gibi frekanslar için 4 ayrı filtre yapmak 2-pc ye girdikden sonra matlabda dijital filtre yapmak hoca ikincisinden taraf olunca aslında anaolg kısımda filtreye ihtiyacımız bile yok ama olsıun dursun dedi saççma ama öle istedi sağ bacak sürücü konusunda abi ekg devresi çok nette ama eeg devresi yok öle olunca benzerlikler kurmaya çalıştık ekg de 2 tane vücuttan kablo var bir tanede sağ bacaktan eeg de ise iki tane kafadan bir tane de sağ koldan bu benzerlikten yola çıkaraj dedikki muhtemelen bizde bu ikisini ad620 ye gönderip farklarını yükseltecez diğeri ise ekg deki sağ bacaktaki gbii olacak bir opamp bir kondansatö bir direnç vasıtasıyla geri döünüşüm geri besleme mantığıyla düşünülecek abi birde izolasyon nasıl yapılır bu tarz devrelerde ? söylediklerimi anlatabildim umarım ? bizde karamsarız abi yolunda gitmeyen çok şey var :( yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler tekrar vefa istannbulda bir semt adı mıdır sadece... | ||
| Başa dön |
| ||
| Kadir |
| ||
Site Yöneticisi![]() ![]() Kayıtlı Üye #787 Kayıt Tarihi: 02 Dec 06 saat: 04:41Üniversite:: Gazi Üniversitesi Mesaj Sayısı: 425 25 kez 21 mesajda teşekür aldı | rica ederim ne demek, bu bilgilerden faydalanarak prjenizi yaptıktan sonra bizimle paylaşmanız ve sitede aktif olmanız medikalteknoloji yönetimi olarak bizi mutlu edecektir:):) çalışmalarınızın ve paylaşımlarınızın devamı dileğiyle... iyi günler! "EVERYTHING FOR BIOMEDICAL" Gazi Üniversitesi Elektronik Öğretmenliği 4. sınıf öğrencisi | ||
| Başa dön |
| ||
| yavuznuri |
| ||
Site Ana Yöneticisi![]() ![]() Kayıtlı Üye #4 Kayıt Tarihi: 31 Dec 05 saat: 02:45Üniversite:: UCLA (University of California-Los Angeles) Mesaj Sayısı: 922 26 kez 25 mesajda teşekür aldı | arkadaşım kusura bakma 0.5-100 demişsin..dalgınlık işte.. o zaman mantıklı filtre aralıkları ama ihmal ettiğiniz bişi var o da 50 hz deki şehir şebekesinden gelen gürültü..onun için de çentik-notch filtresi kullanmanız gerekiyor..ama 0.5-40 hz gibi bir filtre trasarımı yaparsanız ona da gerek kalmaz.. ayrıca matlab filtresi yapacaksanız (ki bence de hoş olur) analog filtrelere gerek yok..hocan ne peşinde anlamadım ![]() karamsar olmaya gerek yok, uğraşıp didinin sonunda bişiler çıkar inşallah..bende izolasyon devresiyle ilgili ayrıntılı döküman var bu konuya cevap olarak yollayamadım bir sorun var upload işleminde.. BS: Başkent University-Biomedical Engineering MS: Bilkent University-UNAM-Materials Science and Nanotechnology PhD: University of California-Los Angeles (UCLA)-Biomedical Engineering | ||
| Başa dön |
| ||
| faruksahin88 |
| ||
![]() Kayıtlı Üye #780 Kayıt Tarihi: 30 Nov 06 saat: 08:49Üniversite:: selcuk üniversitesi Mesaj Sayısı: 8 0 kez 0 mesajda teşekür aldı | abi izolasyon ile ilgilidöküman için teşekkür ederim ayrıca bende ne istediğini hocanın tam anlayamıyorum medikali ve tıp elektroniğini çok seviyorum ilerde de mühendis olarak bu işlerle uğraşmak taraftarıyım bu yüzden bu projeye merak sardım zaten dediğin gibi hocaya soracam 0,5-40 hz yapsak daha mantıklı gibi umarım ona da mantıklı gelir aslında çok çalışıyorum hoca ile anlaştığımız sürece sıkıntı yok gibi ad620 ile yükseltip 0,5-40 band geciren yapıyoruz o halde anlaştık abi...sonra da izolasyon devresi ile tamamlıyoruz analog kısmın kartını akabinde adc ile bilgiyi dijital hale getirip RS232 ile pc haberleşmesi düşünüyorum sonrasında delphide yazılmış arayüz ile matlabda dijital filtreleme mux ile de sinyal secimi (alfa beta teta gibi ) nasıl düşünürsün abi bu konuda eksik birşey söyledimmi tavsiyen olurmu ? bunların seciminde olsun birde delphide arayüz ne kadar zamanımızı alr çok zorlarmı bizi diye sorayım ? vefa istannbulda bir semt adı mıdır sadece... | ||
| Başa dön |
| ||
| yavuznuri |
| ||
Site Ana Yöneticisi![]() ![]() Kayıtlı Üye #4 Kayıt Tarihi: 31 Dec 05 saat: 02:45Üniversite:: UCLA (University of California-Los Angeles) Mesaj Sayısı: 922 26 kez 25 mesajda teşekür aldı | delphi arayüzünü matlaba nasıl uygulayacaksın orasını bilmiyorum pek anlamadım ama mantık güzel..yalnız mux neden? ya da neyi kastettin? matlabda belli banddaki frekansları geçiren filtreler tasarlayıp işi bitirebilirsin ki, muxa grek yok gibi..ama siz ne düşündünüz onu bilmiyorum tabii.. ayrıca bana soracak olursan arayüz işi en son yapılması gereken şeydir, çünkü o kullanıcıya hitap eder..önce sen kendin doğru sonuçların çıktığını görmeden oraya geçersen arayüzü yazsan bile gösterecek doğru sonucun olmayabilir BS: Başkent University-Biomedical Engineering MS: Bilkent University-UNAM-Materials Science and Nanotechnology PhD: University of California-Los Angeles (UCLA)-Biomedical Engineering | ||
| Başa dön |
| ||
| faruksahin88 |
| ||
![]() Kayıtlı Üye #780 Kayıt Tarihi: 30 Nov 06 saat: 08:49Üniversite:: selcuk üniversitesi Mesaj Sayısı: 8 0 kez 0 mesajda teşekür aldı | Yavuz Abi Esselam ; Evvela mutabık olduğumuz konuları sıralayalım ; ----Delphi arayüzünün en son iş olduğğu konusunda haklısın abi merak ettiğim yetişirmi 1 ayda ----dediğiniz gibi 40 hz in üstü saçma ama hoca öle istedi şebeke gürültüsünden akü kullanmak vasıtasıyla kaçıyoruz abi yani şebeke hikaye biz aküyle çalıştıracaz yoksa dediğin gibi notch filtre kullanılmalıydı şu anda blok olarak iki elektrod >-----> AD620(sinyal yükseltildi ) >------> 0,5-100 hz filtremiz >-----> ADC (burda anaolg bilgimiz dijital hal alıyor) >----> RS 232 ile pc haberleşmesi sağlanıyor >-----> pc ye aktarılan bilgi saf EEG sinyali ama dikkat edersek burda bana 4 ayrı alfa beta teta gama parametreleri lazım ve bunların o saf sinyalden farkları frekansları....burda filtreleme delphi ile yapılan arayüzde mi yer alacak yoksa matlabda dijital filtre mi yapıcaz bunu merak ediorum mux derken de abi 2 seçme ucu ile 00-01-10-11 seçme kelimeleriyle alfa beta teta gama dan hangsini istiyorsak onu görüntüleyecez ama bu dijital filtre yapıldığında muxı nereye koyacaz bilmioz :( abi ben senden şunu rica etsem şimdi blok olarak burdan anlatmam zor oluyor ki hakim olduğum bir konu da değil geneli havada kalıyor siz vaktiniz varsa bir googleden eeg ile ilgili devre şeması araştırsanız herhjangi bir devre üzerinden yorumlasak ? çok teşekkür ederim vefa istannbulda bir semt adı mıdır sadece... | ||
| Başa dön |
| ||
| yavuznuri |
| ||
Site Ana Yöneticisi![]() ![]() Kayıtlı Üye #4 Kayıt Tarihi: 31 Dec 05 saat: 02:45Üniversite:: UCLA (University of California-Los Angeles) Mesaj Sayısı: 922 26 kez 25 mesajda teşekür aldı | MUX sanki gereksiz gibi geldi bana, zaten matlab dijital filtresi çözer olayı...Bence mantık uygun gibi, uğraşın bakalım... BS: Başkent University-Biomedical Engineering MS: Bilkent University-UNAM-Materials Science and Nanotechnology PhD: University of California-Los Angeles (UCLA)-Biomedical Engineering | ||
| Başa dön |
| ||
| ehliseyf |
| ||
![]() Kayıtlı Üye #3979 Kayıt Tarihi: 13 Nov 09 saat: 05:54Üniversite:: akdeniz üniversites Mesaj Sayısı: 4 1 kez 1 mesajda teşekür aldı | izolasyon ile ilgili Dökümanları banada gönderebilirmisin.İzolasyon ne için gereklidir.biraz yüzeysel bilgi verebilirmisiniz.Şuan pulse oximeter yapmak istiyorum da.0,5 ve 30 hz lik filtreler banada lazım olacak.Bu bilgileri paylaşırmısın. teşekürler Dünyada 11 çeşit insan vardır.Binary saymayı bilenler,bilmeyenler ve bildiği için gülenler ) | ||
| Başa dön |
| ||
Ondan istanbulla ilgili haberler daha çok dikkat çekiyor