| Biyomedikal Mühendisliği ve Biyomedikal Cihaz Teknolojisi :: Forum :: Biyomedikal :: Biyomedikal-Medikal Elektronik Devre Şemaları |
|
<< Önceki konu | Sonraki Konu >> |
| Pulse oximeter yaparken dikkat edilmesi gerekenler.. | ||
|
Moderatorler: Yasin Çağan, yavuznuri, Kadir
|
| Yazar | Mesaj | ||
| ehliseyf |
| ||
![]() Kayıtlı Üye #3979 Kayıt Tarihi: 13 Nov 09 saat: 05:54Üniversite:: akdeniz üniversites Mesaj Sayısı: 4 1 kez 1 mesajda teşekür aldı | Arkadaşlar şuan için uğraştığım proje pulse oximeter dir.bunun için iki adet farklı dalga boylarında ( 660 ve 940) led kullanıyorum.Bir adet te foto diyot.foto tan elde ettigim sinyali filtre etmem gerekiyor.0,5 ve 40hz arasında iki filtre kullanmam gerekiyor.birisi alcak geciren birisi yuksek geciren.Ben filtre kısımlarını bir turlu çalıştıramadım. Denedigim o kadar çok devre olduki .sayısını ben unuttum.fakat Bunları yapar iken bazı bilgiler edindim.. * kesinlikle şebeke ile baglantınız olmayacak.(yada Çok iyi gürültüsüz bir kaynak olmalı.) * Ledlerin ışıkları sabit olmalı. *Filtreler aktif filter olmalı.Daha kaliteli oluyor. ( ben çalıştıramasamda ) * Baskı devreninizin Saşesi devrenin kalan boş alanını kaplaması gerekiyor. *kullanılan probu kendiniz tasarlamayı ilk etapda düşünmeyin.Hazır satılanlardan yada hastanelerin hek depolarından isteyebilirsiniz. *Current to voltage katının opamp ı low noise seçmelisiniz..( OPA350 -Ti ) Benim aklıma gelenler bunlar. izolasyon ile ilgili Detaylı bilgiye sahip olan arkadaşımız varsa ekleyebilir.benimde eksik oldugum bir konudur. teşekürler. Dünyada 11 çeşit insan vardır.Binary saymayı bilenler,bilmeyenler ve bildiği için gülenler ) | ||
| Başa dön |
| ||
| fazıl |
| ||
![]() Kayıtlı Üye #4401 Kayıt Tarihi: 01 Apr 10 saat: 15:06Üniversite:: Baskent Mesaj Sayısı: 3 1 kez 1 mesajda teşekür aldı | Surme kismi : Oncelikle akim kaynagini halletmen lazim, daha sonra ledleri surerken sirayla IR RED seklinde gitmen lazim, ve son olarak bu sinyali belli bir tasiyici uzerinden gondermen lazim mesela 1.5KHz gibi (sebebi ortam isignin etkisini azaltmak.) Alici devrende bir bandstop filter kullan bu 1.5Khz lik tasiyici sinyalini kaldirsin, simdi senkronize olarak eline Ir ve RED ledlerden gelen sinyaller gecer, 0.5Hz konusunda biraz basin agriyabilir sebebi ise ani el hareketlerinde baseline da buyuk capli degisiklik gorursun 2Hz daha dogru bir secim olur eger daha sonra bir recovery yapmayacaksan. Agaci Sev, Yesili Koru, Ayiyi Op ,by:SE | ||
| Başa dön |
| ||
| ehliseyf |
| ||
![]() Kayıtlı Üye #3979 Kayıt Tarihi: 13 Nov 09 saat: 05:54Üniversite:: akdeniz üniversites Mesaj Sayısı: 4 1 kez 1 mesajda teşekür aldı | ustam filtre kısımlarını hallettım calıstırdım suab kalbın atısını fılan gorebılıyorum.tek yapmam gereken bunların arasındakı oranı yakalamam gerekıyor .onu nasıl cozucem bılmıyorum pic ile tam net yakalayamıyorum. Dünyada 11 çeşit insan vardır.Binary saymayı bilenler,bilmeyenler ve bildiği için gülenler ) | ||
| Başa dön |
| ||
| fazıl |
| ||
![]() Kayıtlı Üye #4401 Kayıt Tarihi: 01 Apr 10 saat: 15:06Üniversite:: Baskent Mesaj Sayısı: 3 1 kez 1 mesajda teşekür aldı | simdi IR ve RED icin ayri ayri dalgalari oltctugunu kabul ederek, dalgalar bir DC offset uzerinde hafif isnuse benyezen sekillerdedir. Saturasyon orani icin her bir dalganin AC ve DC bilesen degerlerinin elde edilmesi gerekir. dalganin peak degeri AC+DC degeridir. minumum degeri ise DC kismidir. Bunlar icin bir peak algoritmasi gelistirebilirsin DC bilesenini iptal etmek icinde bir 3Hz lik high pass filter kullanabilrisin ornek kodlari ibaz baktiginda bulursun.R=(Acred/DCred)/(ACir/DCir) burdan saturasyon s=a-b*R dir.a ve b sabitlerini guvendigin bir spo2 cihazina birkac arkadasini baglayip ordakid egerleri olcup hemen ardindan senin tasarladigin cihaz cekerek bulabilrsin, sagliklimidir dersen, kesinlikle hizli bir cozumdur ama profosyonel degildir.gerceginde ise bir hata analizine girmen lazim tahmin ediyorum ki tasarladgin cihaz sabit akim kaynagi kullaniyor, eger adaptive akim kaynagi kullanacaksan Lambert-Beer kurallarina bakarak tararimini ilerletebilirsin Agaci Sev, Yesili Koru, Ayiyi Op ,by:SE | ||
| Başa dön |
| ||
| ehliseyf |
| ||
![]() Kayıtlı Üye #3979 Kayıt Tarihi: 13 Nov 09 saat: 05:54Üniversite:: akdeniz üniversites Mesaj Sayısı: 4 1 kez 1 mesajda teşekür aldı | Dediklerinize tamamen katılıyorum.yaptımda dediklerinizi daha önce.R formulunu vs hepsini okudum inceledim.fakat bu AC kısmının max degerini ve Min Degerini bulmak için pic ile yazılan programda hata var yoksa formulde yerine koyup SPO2 ile kalibre edip testlere ve diger asamalara gececegim fakat pic ile program yazarken hersey istendigi gibi gitmiyor.sonucta kontrol içinde baska bir cihaza ihtiyacımız oluyor. simdiki amacım max mix leri bulup max - min olarak RED ve IR ın genliklirini bulmak daha sonra bu genliklerden yararlanıp formulu adapte etmek istiyorum. Dünyada 11 çeşit insan vardır.Binary saymayı bilenler,bilmeyenler ve bildiği için gülenler ) | ||
| Başa dön |
| ||
| fazıl |
| ||
![]() Kayıtlı Üye #4401 Kayıt Tarihi: 01 Apr 10 saat: 15:06Üniversite:: Baskent Mesaj Sayısı: 3 1 kez 1 mesajda teşekür aldı | max ve min degerlerinin nasil bulunacagindan once genel bir calisma stratejisinden bahsedeyim, sadece bir microcontrollerla yazilim yapmak biraz risklidir sebebi ne yaptigini bilememektir, bunu engellemek icin duzenli olarak yaptigin islemleri biryerden denetlemen lazim yani debug etmen lazim tavsiyem su sekilde, burda tahmini ornekleme frekansin 100Hz dolaylarindadir, yani her 10ms de bir ornek (1) ortalama bir kalp 80 atar fakat burda senin cihazinin genel olarak 60 ile 120 bpm arasi oncelikle calistigini farzedelim diger durumlari daha sonra inceleyebilirisn (2) ADC isleminde 8 bit conurlugunde calistigini kabul edelim (3) bu verilerle nasil bir mikro denetleyiciye ihtiyacin olduguna karar vermen lazim. burda kritik deger program kapasitesi degil, RAM dir. (2) durumda eger kalp 60 atiyorsa 1sn lik araliklarla peak degeri olcersin eger kalp 120 atiyorsa 0.5sn araliklarla yani iki kalp atimin 0.5sn ile 1sn arasinda bir baska degisle iki kalp atisin arasi 50ornekle 100 ornek arasinda (bunu 1 nolu kabulden cektim) (burda 60-120 disindakileri dahil etmedim sen kendi calismalarinda ekleyebilirsin) ozaman bir peak yakalaniyorsa en az 0.5 sn suresiyle peak aranmayacak yani 50 ornek , (genelde kalp tasikardi durumlardinda 250 ye kadar atabilir bredia cardide 30 civarlarina dusebilir) simdi bir peak algoritmasi /************************************************************** * peak() adc de orneklenen verileri alir, burda peak degeri yakalanan en yuksek degerin yarisina dusulunce veya 50 ornek alininca geri doner **************************************************************/ char Peak( char datum, char init ) { static charmax = 0, lastDatum ; static char timeSinceMax = 0 ; char pk = 0 ; if(init) { max = 0 ; timeSinceMax = 0 ; return(0) ; } if(timeSinceMax > 0) ++timeSinceMax ; if((datum > lastDatum) && (datum > max)) { max = datum ; if(max > 2) timeSinceMax = 1 ; } else if(datum < (max >> 1)) { pk = max ; max = 0 ; timeSinceMax = 0 ; } else if(timeSinceMax > 50)//burada maximum 50 ornek icinde oldugunu kabul ettik { pk = max ; max = 0 ; timeSinceMax = 0 ; } lastDatum = datum ; return(pk) ; } minumu iicnde benzeri bir sistem gurabilirsin daha basitlerinide yapabilirsin, senin tercihin, tabi yukardaki 50 yi aciklama icin kullandim 20 yani 200ms mantikli bir degerdir, simdi yaptigin islemlerin ne oldugunu gormek icin surekli bilgisayara yaptigin her islemi gonder basit bir rs232 debug programi yaparak pic in uasrt protundan bilgisayara gonder ve anlik olarak denetle, bu sana bir nevi real time processing tecrubeside katar. MATLAB cok iyi bir arac bu tip islemleri yapmak icin, veya hazir icd varsa elidne onuda kullanabilirsin. RAM konusuna gelince tavsiyem aldigin adc verilerini en az 1sn lik bufferlarda tutman, bu sayede her veri geldiginde peak islemini gerceklestirmen gerekmez 1sn lik veriyi toplarsin 100 luk bir array icinde max noktasini bulursun hemen ardindan gelen min noktasini bulursun ,... Agaci Sev, Yesili Koru, Ayiyi Op ,by:SE | ||
| Başa dön |
| ||
| selim caprak |
| ||
![]() Kayıtlı Üye #4314 Kayıt Tarihi: 15 Mar 10 saat: 16:23Üniversite:: Nevsehir Üniversitesi Mesaj Sayısı: 1 0 kez 0 mesajda teşekür aldı | arkadaşlar bana oksimetre devresi lazım ama bulamıyorum yarddımcı olursanız sevinirim...teşekkürler | ||
| Başa dön |
| ||
| Ali CANCAN |
| ||
![]() Kayıtlı Üye #4810 Kayıt Tarihi: 30 Aug 10 saat: 03:13Üniversite:: Marmara Üniversitesi Mesaj Sayısı: 1 0 kez 0 mesajda teşekür aldı | http://www.cypress.com/?docID=20497 | ||
| Başa dön |
| ||
Ondan istanbulla ilgili haberler daha çok dikkat çekiyor