Forum
Biyomedikal Mühendisliği ve Biyomedikal Cihaz Teknolojisi :: Forum :: Bilimsel Konular - Sohbet - Mesajlaşma Ve İletişim :: Gülmece,Haberleşme, Duyuru ve Yorum

<< Önceki konu | Sonraki Konu >>
Beyin Göçü Durulmuyor
Moderatorler: Yasin Çağan, yavuznuri, Kadir
Yazar Mesaj
Kadir
30 May 07 saat: 13:20
Site Yöneticisi

Kayıtlı Üye #787

Üniversite:: Gazi Üniversitesi
25 kez 21 mesajda teşekür aldı

Maddi yetersizlikler, işsizlik ve yeterli imkanların sağlanamaması gibi sebeplerden dolayı Türkiye'nin elinde tutamadığı bilim adamlarımız, ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından sahipleniliyor. Türkiye'de, 1960'larda doktorların terk etmesiyle başlayan beyin göçünün ülkenin bilimsel ve teknolojik çalışmalarda geri kalmasına neden olduğu belirtildi.

Vasıfsız insan göçünü önlemek için çok sert tedbirlere başvuran batılı ülkelerin, yaptıkları bilimsel ve teknolojik çalışmalarla kendilerini kabul ettiren bilim adamlarının ülkelerine yerleşmesi için her türlü kolaylığı sağlaması dikkat çekiyor.
Beyin avcısı ülkelerin başında gelen ABD'de 4 bine yakın Türk hekim hem yaptıkları bilimsel çalışmalar hem de geliştirdikleri tıbbi yöntemlerle bilim dünyasında çığır açıyorlar. Beyin avcısı ülkeler arasında Kanada, Avustralya, İngiltere, Fransa, Almanya ilk sıralarda yer alıyor.

Niye gidiyorlar?

Düşük ücret politikası, vergi oranlarının yüksek olması, gelecek endişesi, üniversite mezunlarının iş bulamaması, mezun oldukları bölümlerin dışında bir iş sahasında çalışmak zorunda kalmaları beyin göçünün önemli etkenleri arasında yer alıyor.

Kayırmacılık, Ar-Ge çalışmalarına yeterli kaynağın ayrılmaması, bilim ve teknolojiye değer verilmemesi, fikir üretiminin, buluşun paraetmemesi ve desteklenmemesi de beyin göçünü tetikliyor.

Zakkumcu doktor örneği

Türkiye'de "Zakkumcu Doktor" olarak tanınan Dr. Ziya Özel, çeşitli suçlamalarla karşılaştıktan sonra ABD'ye göç etti. 1992'de ABD'den zakkumdan elde edilen "Oleander" maddesinin bağışıklık sistemini güçlendiren etkisi üzerine patent alan Dr. Özel, 1995'te bu konudaki araştırma haklarını bir ABD firmasına sattı.

Cleveland Kanser Kliniği'nde gerçekleştirilen ve zakkumdan elde edilen hammaddenin tümörlere karşı etkili olduğunu gösteren klinik çalışma Amerikan Klinik Onkoloji Cemiyeti'nin 2001 yılında düzenlediği konferansta da sunulurken, İrlanda'da bazı durumlarda ilacın kullanılmasına izin verildi. Honduras'ta ilaç eczanelerde satılıyor.

"Tribolojinin Türk dehası" Prof. Dr. Ali Erdemir de icat ettiği karbon kaplama teknolojisiyle bilimde çığır açtı. Prof. Dr. Erdemir, yıllar önce iş aradığı Türkiye'de resepsiyon memurluğu uygun görülmesi üzerine Türkiye'yi terk etti.

Onemli buluşlara imza atan bilim adamlarımızdan bazıları

Gazi Yaşargil: Alanı nöroşirurjide rakipsiz kabul ediliyor. Geliştirdiği yöntemlerle çok zor ve hassas bölgelerdeki tümörlerin alınabileceğini kanıtladı.

Mehmet Öz: Kalp hastalıkları uzmanı olan ve New York Colombia Üniversitesinde görev yapan Türk kalp cerrahı, yaptığı çalışmalarıyla ve yazdığı kitaplarla tanınıyor.

Murat Günel: "Yeni Gazi Yaşargil" olarak adlandırılan bilim adamımız beyin ve damar cerrahisinde dünyada isim yapan diğer bir Türkdoktoru olarak biliniyor.

Gökhan Hotamışlıgil: Harvard Üniversitesi'nde Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölüm Başkanı olan Türk bilim adamı obezite, şeker hastalığı ve kalp hastalıklarıyla ilgili kendisine patent kazandırmış çalışmaları bulunuyor.

Emrah Yücel: ABD'de yaşayan özellikle ödül aldığı "Frida" afişi ve "Rüyamdaki Amerika", "28 Gün", "Panama Terzisi", "Kadınlar Ne İster" ve daha birçok Hollywood filminin afişlerini yapma başarısıgösterdi.

Feryal Özel: NASA'nın en başarılı astrofizikçilerinden olan Özel, bilim adamı Einstein'ın aralarında bulunduğu 20 dehadan oluşan Büyük Fikirler Listesi'nde yer alıyor.

Prof. Dr. Atilla Ertan: Gastroenterolog Türk bilim adamı, ABD'nin en seçkin 10 klinik hekimi arasına yer alıyor ve dünyaca ünlü ünlü Methodist Hastanesi'nde sindirim hastalıkları konusunda tıbbi direktörlük görevini yürütüyor.

Esen Ercan Alp: ABD Enerji Bakanlığı Laboratuarlarında araştırmalar yapan fizikçi. 5 bin yıllık metal heykeli röntgen cihazında analiz ederek, 1949 yılında icat edilmiş olan radyokarbon tekniğine son verdi.

Ayşem Sunal: Ankara Devlet Balesiyle gittiği Japonya'daki bir yarışmada Anvers Kraliyet Balesi Müdürü Robert Denvers'ın Belçika'ya davet etmesi üzerine Belçika'ya yerleşti ve kariyerine hala burada devam ediyor.

Neva Çiftçioğlu: Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'da çalışan Türk kadın araştırmacı Texas'taki Johnson Uzay Merkezi'nde görev yapıyor.

Namık Volkan: ABD'de yaşayan ünlü psikanalist Türk bilim adamı. Yaptığı çalışmalarla psikiyatri alanında dünyanın en prestijli ödülü sayılan "Sigmund Freud" ve "En iyi eğitmen ödülü"nü aldı.

Prof. Dr. Hasan Garan: New York Presbytarian Hastanesi Elektrofizyoloji Bölümü Başkanı olan Türk doktor, ABD'de en çok tercihedilen hekimler listesinde yer alıyor.

Prof. Dr. Ahmet Çakmak: Ulusal Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Mareşal Fevzi Çakmak'ın torunu olan bilim adamı Princeton Üniversitesiİnşaat Mühendisliği bölümünde deprem konusunda çalışmalar yapıyor.

Binlerce öğrencimiz yurtdışında

Yurtdışında okuyan 50 bini aşkın öğrenci bulunurken, eğitimleri tamamlayıp geri dönmeyenlerin oranının yüzde 30'larda olduğu veriler arasında.

Özellikle fen bilimlerinde mastır ve doktora çalışmasını tamamlayan Türk öğrencilerin ülkeye dönmemesinin en büyük nedeni ise bulundukları ülkede sağlanan maddi imkanlar. Mastır ve doktora öğrencileri eğitim gördüğü ülkelerin araştırma merkezleri ve teknoparklarda kısa sürede yüksek ücretle çalışma imkanı bulabiliyorlar.

Eğitimlerini tamamlayıp Türkiye'ye dönenler ise bilgi birikimleri ve deneyimleri doğru yerlerde değerlendirilmediği, aldıkları ücretlerin yetersizliği ve mesleki gelişimlerinin sekteye uğradığı için bilimsel çalışmalara önem vermiyorlar.

Rektörler ne diyor?

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, beyin göçünün önemli bir sorun olduğunu söyledi.

Üniversite sınavlarında yüksek puanı olan öğrenciler arasında yapılacak bir ankette çoğunun yurtdışına gitmek istediğini belirlenebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Hilmioğlu:

"Eğitim paralı bir iş. Devlet bu çocuklara ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite eğitimini veriyor. Sonra başka ülkeler beş kuruş harcamadan bu insanları alıyor. Bu tür yüksek nitelikli öğrencilerin bir şekilde üniversitelere kanalize edilmesi lazım. Özellikle maddi yönden yapılacak düzenlemelerle akademisyenlerin Türkiye'de kalmalarını sağlamamız gerek." Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necati Kaya ise göçün önüne geçilebilmesi için sosyal ve ekonomik şartların iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.

Kendi üniversitesi başta olmak üzere birçok üniversitede altyapıdan lojman sorununa kadar birçok sıkıntılarının bulunduğunu anlatan Kaya, "Ekonomik olarak sıkıntısı olmayan personel başka üniversiteleri veya yurtdışına gitmeyi tercih etmezler" diye konuştu.

NOT:Bence bu konu oldukça ciddi bir konu herkesin yorum yapmasını istiyorum elimizdeki onca yeteneği bize karşı savaşsın diye başkalarına satıyoruz.....

[ Düzenlendi 30 May 07 saat: 13:41 ]

"EVERYTHING FOR BIOMEDICAL"

Gazi Üniversitesi
Elektronik Öğretmenliği
4. sınıf öğrencisi

Başa dön

Website
Bu mesaja 3 kez teşekür edildi
yavuznuri
31 May 07 saat: 01:40
Site Ana Yöneticisi

Kayıtlı Üye #4

Üniversite:: UCLA (University of California-Los Angeles)
26 kez 25 mesajda teşekür aldı
aferin kadir teşekkürü hak ettin...

Bu yurt dışına beyin göçü konusu hakikaten çok önemli..Diyoruz onca adam yetişiyor ama hala aynı yerde sayıp duruyoruz, neden?
İşte bundan, gidenler gelmeyebiliyor, gelenlere de hak ettikleri muameleyi görmüyorlar...
Ama gene de umut vaad eden gelişmeler de yok değil. Artık Türkiye de bazı alanlarda söz sahibi. Özellikle Bilkent, Odtü, İtü , Boğaziçi gibi üniversiteler yurt dışında çok saygın.. Mezunları çok itibar görüyor..
Yukarıdaki yazıda bazı Türk bilim adamları verilmiş örnek olarak, onların listesini aslından çok fazla.. Ayrıca Türk öğrenciler yurt dışında da hakikaten saygın çoğu yerde. Bizlere çalışkan kişiler olarak bakıyorlar. Örneğin ABD de en saygınlar Çin, Kore, Türkiye ve bazı uzak doğu ülkeleridir. Ama bu saygınlığı sağlayanlar başarılı olup da yurt dışına gidebilenler. Yoksa iöçerideki bazıları gibi hala kızlarımızın başörtülerini sorun edip hazmedemeyenler olduğu sürece daha çok sıkıntı çekeriz. Millet gezegen keşfediyor biz nelerle uğraşıyoruz. Allah akıl fikir versin...!

BS: Başkent University-Biomedical Engineering
MS: Bilkent University-UNAM-Materials Science and Nanotechnology
PhD: University of California-Los Angeles (UCLA)-Biomedical Engineering

Başa dön

Website
Bu mesaja 1 kez teşekür edildi
rasim yildirim
31 May 07 saat: 13:19
ryildirim03

Kayıtlı Üye #136

Üniversite:: 9 eylül
10 kez 10 mesajda teşekür aldı
burdakiler hakkettiğini alamıyor abicin bende gidecem bi fırsatını bulsam ama bulamadık daha insanlar kendilerini ilime bilime veremiyolar düşünsenize onlarca master yapmış insanlar üniversite bitirmiş insanlar boşta geziyor pervazısca bna hergün biri ekleniyor insanlar ekmek mücadelesi için bişeyler yapmaya çalışıyor fakat nereye kadar dayanabilecekler bilmiyorum işi bilen eleman sayısı piyasada çok az istahdam yetersiz istihdama edilenlerde hakkettiğini alamıyor bende gidecem bu gidişle birgün gerçi benim beynim şimdiden göçtüde ama ciddiyim bizler ülkemiz için o kadar değerli olmamıza rağmen hala devlet bize bi kadro açmıyo özel sektördede bizden başka herkes bu işi yapmaya çalışıyo emeklisi askeri polisi elektronikçisi fizikçisi herkes biyomedikalci oldu abicim elimizde diploma var ama ne için aldık onu bilmiyom neyse ben yine içimi fena şekilde döktüm insan hakketiğini almalı bence artık bu ülkede
Başa dön

Kadir
02 Jun 07 saat: 16:33
Site Yöneticisi

Kayıtlı Üye #787

teşekkürler yavuz abi... 
bu konu aslında çok ciddi ciddi bir konu bizim gelişmiş ülkeler arasında yer alamamamızın en önemli konularında birisi bence.... aslında bizim kendi öğrencilerimizde ve öğretim görevlilerimizde bazı sorunlar var çünkü onların gözü hep dışarıda yurt dışında okumak onlara daha bir başka geliyor ve onları özeniyorlar aslında...oraya giden bir daha buraya gelmiyor benim bir abim ve bir ablam yurt dışında!!!!çoğu meslek liselerin proje yarışmaları yapılıyor yurt dışına gidebilmek için çok değişik projeler yapılıyor ki bunlara ben de katıldım....gerçi yurt dışında eğitim biraz daha kaliteli ama bizim ülkemizde az değil yani biz niye oraya gitmek için can çekişiyoruz onlar buraya gelsin bence türkiye her alanda yeterli düzeyde öğrenci öğretim görevlisi fabrika üniversite vs. her türlü kaynağa sahip...senin sölediğin gibi özellikle bilkent üniversitesinde nanoteknoloji üzerine çok büyük çalışmalar yapıorlar...daha sonra en güzel örnek vestel fabrikası çoğu avrupa ülkesinde laptop üretilmiyor ama vestel bu konuda bir numara....biz projemizi latop üzerine yapacaktık avrupa da laptop üreten firma yok işin açıkçası....yani biz elimizdeki kaynakları değerlendirmesini bilmiyoruz...senin dediğin gibi başörtüsünü onu bunu bahane ederek çoğu öğrencinin önüne geçiyorlar...avrupa çoğu ülkede başörtülü öğrenciler üniversiteler de öğretim görevlisi olarak veya başka şekilde eğitim alıyorlar....biz de gelişeceğimiz yere boş işlerle zaman kaybı yapıoruz...ülkemizde bir değiliz biz kendi kendimizi yiyoruz...başkalarıyla mücadele edip bir olacağımıza kendi kendimize sorunlar yaratıyoruz....ve gelişimin önüne geçiyoruz.... 

başka bir husus tvler de yayınlanan mucit lik programları izliyorsunuzdur gerçkten çok güzel projeler çıkıyor ortaya...o projelerin çoğunu üniversiteli öğrenciler yapıorlar...bir yerde okumuştum öğrencinin bir tanesi bir cihaz geliştirmiş ve buna patent almak için yetkili kuruma başvurmuş daha sonra kurumda bu öğrenciden 10 milyar para istemişler...yani bu bence saçmalık öğrenci uğraşmış düşündüğü projeyi bir cihaz haline getirmiş ve ülkemizde insanların yararlanması ve kullanması için piyasaya sunulmasını istiyor ve kurumun yaptığı....?? işte bu yüzden bence öğrencilerimiz yurt dışını seçiyorlar çünkü orada gerekli ilgiyi gördükleri ve yaptıklarına karşı ödüllerini aldıkları için buraya gelmeyi bile düşünmüyorlar...bizim ülkemizde kimse yaptığının karşılığını alamadığı için biz buarlardayız ve hala onun bunun sırtında hayatımızı sürdürüyoruz.... 

yurt dışında yapılan çalışmaların çoğu bizim ülkemizde de yapılıyor yani bizim bilim adamlarımızın yaptıklarının çoğu yurt dışında yapılmıyor bile...ama ne den bilim adamlarımıza orada sahip çıkılıyor bizse içimizde kendi kendimizi yiyoruz!!!biz daha kendi sorunalrımızı çözemiyoruz ki gelişmiş bir ülke olalım biz kendi sorunlarımızla uğraşırken elin adamları bizim elimizdeki dehaları bir bir alıyorlar...

ülkemizde çok fazla çalışmalar var eğer bu çalışmalara ve bunu yapanlara sahip çıkılırsa türkiye kendi kendine süper güç olur....kimse de durduramaz....
içimi fazlasıyla döktüm ama bu bizim ülkemizin sorunu bunu çözmek bize düşer....
örnek:bizim sitemiz biyomedikal alanında hiç bir kimseye değer verilmezken biz burada bu sektörü ve bu sektöre önem veren insanlara sahip çıkmaya çalışıyoruz!!!!

[ Düzenlendi 02 Jun 07 saat: 16:44 ]

Gazi Üniversitesi
Elektronik Öğretmenliği
4. sınıf öğrencisi

Başa dön

Website
yavuznuri
03 Jun 07 saat: 01:20
Site Ana Yöneticisi

Kayıtlı Üye #4

Üniversite:: UCLA (University of California-Los Angeles)
26 kez 25 mesajda teşekür aldı
aferin kadir ne de güzel demişsin..

şimdiii, yurt dışına gidenlere birşey demem hatta gitsinler, oralardaki teknolojileri görsünler,kavrasınlar ama geri dönüp bildiklerini ülkemizde uygulasınlar ki kalkınalım!

Milli Eğitim Bakanlığı da bunun farkında, örneğin yurt dışına doktora veya master için burslu yolladığı öğrencileri eğitimleri bitince Türkiye de zorunlu hizmete tabi tutuyor, böylece gelişme de oluyor. Açıkçası ben ümitvarım. Her ne kadar şu an gözükmese de şimdiye kadarki yanlış politikalar sonucu yapılan hatalar artık yapılmıyor. Önümüzdeki yıllarda Türkiye nin de hayli hızlanacağını varsayıyorum. Dediğimiz gibi bunun örnekleri de var mesela Odtü 'deki teknopark lar, Bilkent zaten başlı başına bilim yuvası (Nanosu ise muhteşem zaten) ve bunun gibi örnekleri saymak mümkün. Ama dediğimiz gibi basit ufak tefek meselelerde boğulmadan çalışmak gerekiyor.
Şu an kendim ve size önerim, ÇALIŞMAK..
2 yıllık okulları 4 yılda bitirip de burada ahkam kesmek değil..!!

BS: Başkent University-Biomedical Engineering
MS: Bilkent University-UNAM-Materials Science and Nanotechnology
PhD: University of California-Los Angeles (UCLA)-Biomedical Engineering

Başa dön

Website
cem halezeroğlu
03 Jun 07 saat: 02:58

Kayıtlı Üye #453

Üniversite:: maltepe üniversitesi
4 kez 4 mesajda teşekür aldı
ben türk bilimadamlarının yurt dışına gitmesini;
anadoluda doğup anadoluda okuyan bir kişinin bilgilerinin istanbul veya izmir gibi daha gelişmiş yerlerde daha kıymetli olduğunu düşünmesi ile büyük şehirlere gitmesiyle aynı olduğunu düşünüyorum.
bence de haklılar.

Başa dön

Kadir
03 Jun 07 saat: 03:05
Site Yöneticisi

Kayıtlı Üye #787

haklısın yavuz abi türkiyenin önü gerçekten açık gözüküyor!!!bir de insanlarımızdan kaynaklanan bir sorun var...ülkemizde imkansız zor işlerle uğraşana sınırları zorlayan çok az insan var...çoğu insan hep ben yapamam düşüncesi içinde...yani yapılanları ve onları yapan kişileri çok büyük bir şey yapmış, bizden daha bilgili görüyor...!!aslında bizim çoğu insanımız onlardan kat kat bilgili sadece onları bu konuya teşvik etmek gereli...!!! dediğin gibi ben önümüzü açık görüyorum çünkü her gün yapılan çalışmalar çoğalıyor ve kalitesi de artıyor...bize kalan bu çalışmalara ve yapan kişilere gereken önemi vermek...!!!

[ Düzenlendi 03 Jun 07 saat: 03:08 ]

Gazi Üniversitesi
Elektronik Öğretmenliği
4. sınıf öğrencisi

Başa dön

Website
barış
04 Jun 07 saat: 04:12
tekniker
Kayıtlı Üye #908

Üniversite:: Gazi Antep Ünv./MKÜ
3 kez 2 mesajda teşekür aldı
Zorunlu hizmete tabi tutulan ODTÜ mezunu bir hocamız vardı üniversitede. Yurtdışında mastır yapmıstı adam bize bir ay dayanabildi.hocaya gereken değeri vermediler.Gerçekten ilim almak isteyen o kadar az ki.Öğrencilerde bir kayıtsızlık bir umursasmazlık.Ne olacak bu halimiz?Diğer yandan sizin gibi arkadaşların varlığı beni umutlandırıyor.İyiki varsınız.
Başa dön

Bu mesaja 2 kez teşekür edildi

Hızlı Geçiş:     Başa dön

Bu konuyu uzaktan oku: rss 0.92 Bu konuyu uzaktan oku: rss 2.0 Bu konuyu uzaktan oku: RDF